tiistai 15. marraskuuta 2011

Ensimmäinen työpäivä

Aloitin tänään ensimmäisen työpäiväni 8:45, sillä ohjaajani pyysi minua tulemaan 15 minuuttia aiemmin, jotta hän ehtisi pitää minulle perehdytyksen. Ohjaajaa ei näkynyt ja minua oltiin viemässä suoraan työskentelytiloihin, kun ymmärsin kysyä minne voin jättää takkini ja kenkäni ja onko ohjaajani tulossa. Ohjaajani olikin lääkärissä ja työntekijä vastasi, että kannattaa pitää kengät jalassa, sillä lapset heittävät ruokaa lattialle. Tuijotin hetken kummastuneena, ja työntekijä selosti, että he käyttävät ulkokenkiä sisällä vaikka ei saisi. Päätin itse vaihtaa työkenkiin, sillä mietin kuinka monta bakteeria mahtaisin tuoda mukanani samalle lattialle missä lapset konttaavat ja istuvat. Pian huomasin, että sekä työntekijät, että lapset käyttivät samoja kenkiä ulkona ja sisällä! 

Olin tänään 1-2 vuotiaiden ryhmässä. Ryhmässä oli 16 lasta ja 3 työntekijää, sekä kaksi päivää sitten aloittanut opiskelija. Vähän jälkeen yhdeksän kokoonnuimme lattialle ja lauloimme "Baba"-laulua (Baa baa black sheep) sekä muita lasten suosikkilauluja. Aamupala (maitoa ja paahtoleipää) oli laulamisen jälkeen. Päivän aikana työtehtäviäni olivat kirjojen lukeminen lapsille, ruokailussa ja ulkoilussa auttaminen, lattian lakaisu ja moppaus (tehdään päiväkodissa päivittäin ja kuuluu lastenhoitajien työtehtäviin), hiekkaleikin valvominen (sisällä on lasten kylpyammeen kokoinen muoviallas täynnä hiekkaa), kirjojen lukeminen lapsille sekä lasten "nukuttaminen" eli rauhoittelu päiväunille. Olin yllättynyt miten paljon sain osallistua päiväkodin tehtäviin. Myöskään lasten sylissä pitämisestä tai nostamisesta ei sanottu mitään, sillä näin toisenkin opiskelijan ottavan lapsia syliin enkä siksi kysynyt asiasta mitään. Moitteita ei tullut päivän aikana kuin siitä, että aloin siivota ruokailun jälkeen pöytää. Tämä on aina vain yhden työntekijän tehtävä, joten en saanut auttaa tässä asiassa.

Työntekijät olivat myös kiinnostuneita suomalaisen päiväkodin arjesta ja katselivat ihmetellen kuvia, joita olin ottanut. Ihmettelyä herättivät mm. suuret tilat ja "puiston kokoinen piha" kuten yksi työntekijä asian ilmaisi :) Myös lasten kumisaappaat ja ulkoiluvaatetus herättivät ihailua sekä kummastusta. Täällä lapsilla oli ainoastaan ulkoilutakit, ei hattuja eikä hanskoja ollenkaan. Ulkoilimme päivän aikana kolme kertaa, 5-10 min/kerta. 
Työntekijöistä oli todella outoa, että lapset menevät kouluun vasta 7-vuotiaina. Suurin osa ei tiennyt tätä ennestään.

Päivä oli mukava ja iloinen ja lapset juttelivat minulle kovasti. Valitettavasti en ymmärtänyt puoliakaan, sillä Leedsin alueen aksentti sekä pienten lasten epäselvä puhetapa hankaloittivat asiaa. Onneksi lapset ymmärsivät minua hyvin.


Tässä muutamia suosituimpia lauluja englantilaisessa päiväkodissa

Baa baa black sheep



The Wheels on the Buss (Pyörät ne pyörivät ympäri)



Incy Wincy Spider / or Itsy Bitsy Spider (Hämä-hämä-häkki)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti