torstai 17. marraskuuta 2011

Arjen eroja

On hassua, miten jotkut asiat tuntuvat todella oudoilta omiin tottumuksiin verrattuna. Seuraavaksi pari esimerkkiä miten asiat eroavat täällä.

Päiväkodissa

aamupala on myöhemmin kuin Suomessa, vähän ennen kymmentä, ja aamupalaa ovat esim. riisimurot ja paahtoleipä. Ei puuroa.

lounas on melko samantyyppinen kuin Suomessa, mutta ruokaan kuuluu aina jäkiruoka, esim. vanukasta.

välipala on pelkkä hedelmä, esim. pala kiiwiä tai muutama viinirypäle. Lapset syövät välipalahedelmänsä lattialla, koska pyödät ja tuolit siirretään sivuun ruokailuaikojen ulkopuolella. Jos ruoka tippuu lattialle, lapset syövät sen silti.

tea ei välttämättä tarkoita teen juomista. Tea tarkoittaa myös ruokaa, täällä päiväkodissa tea tarkoittaa runsasta välipalaa neljän maissa. Tämä aiheutti vähän hämmästystä itselleni kun päiväkodin työntekijät sanoivat lapsille "Lets have some tea", että juoko täällä jo 1-2 vuotiaatkin teetä :)


ulkoilu on vähäistä ja lapsilla ei kunnollisia ulkoiluvaatteita. Usein lapsilla on hienot takit ja joskus jopa farkut ulkoillessa. Työntekijät saattavat olla ulkona ilman takkia ja sisällä halutaan äkkiä takaisin. Lasten ulkoilua ei välttämättä arvosteta, mutta suomalainen ulkoilu-kulttuuri sai osakseen ihastelua.

käsihygienia ei ole niin tarkkaa kuin Suomessa. Lapset eivät pese käsiä päiväkotiin tullessa. Ainoastaan ennen ruokaa. 

vaippojen vaihto ei kuulu opiskelijan tehtäviin. Lisäksi vessassa ei ole lasten pesuallasta lainkaan. Pesemiseen käytetään koskeuspyyhkeitä, ei vettä. Ja wc-alueelle opiskelijalla on myös kielto. Jos lapsi tulee sanomaan, että häntä pissattaa (wee wee) tai kakattaa (poo), pitää sanoa työntekijöille, jotka vievät lapsen vessaan.

paperitöitä ja kirjaamista on enemmän kuin Suomessa. Työntekijät kirjoittavat joka päivä puolikkaan A4-kokoiselle paperille, mitä lapsi on syönyt, kuinka paljon on syönyt, mihin aikaan nukahti, mihin aikaan heräsi, millä mielialalla lapsi on ollut, mitä lapsi on oppinut, mitä hauskaa/fiksua lapsi on sanonut sekä pienten ryhmässä mihin aikoihin vaippoja on vaihdettu ja jos jotakin erityishuomioita vaipan sisällöstä, se kirjataan myös. Laput annetaan vanhemmille päivän päätteeksi ja samalla kerrotaan suullisesti mitä päivän aikana on tapahtunut.

työntekijöiden tauot ja syöminen  
työntekijällä on 1h tauko/ päivä, joka ei sisälly työaikaan. Usein pidetään 45min lounastauko ja 15min kahvitauko. Lounastauolla jotkut lähtevät muualle syömään, suurin osa jää päiväkodille. Työntekijöillä on lounaana mm. coca colaa, sipsejä, suklaata, pipareita ja valmisruokia. Yhtään salaattia tai normaalia kotiruokaa en ole vielä nähnyt. Työntekijät eivät myöskään syö koskaan lasten kanssa vaan aina taukohuoneessa. En ole kysynyt onko Englannissa ylipäätään tapana syödä samaa ruokaa lasten kanssa miten Suomessa yleensä tehdään.  

Yleisesti

Liikenne on vasemmanpuoleinen. En ikinä muista katsoa oikeaan suuntaan tai havainnoida minne autot kääntyvät. Kun Suomessa on opetettu "vasen-oikea-vasen" täällä pitää katsoa ensin oikealle :p  

Vesihanat kylmä- ja kuumahana ovat monesti erillään. Usein käytän siis pelkkää kylmää vettä. Sekoittimella varustettujakin hanoja löytyy joskus. Suihkussa on onneksi sekoittimet!

Ystävällisyys on muodollista, henkilö ei välttämättä ole kiinnostunut miten päiväsi on mennyt, se on vain tapa tervehtiä eli "Hello, how are you?" kysymykseen ei yleensä ole tarkoitus kertoa kaikkia kuulumisiaan. Riippuu tietysti aina kuka kysyy, jos kysyjä on ystävä/perheenjäsen asia on eri :) 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti